Microhistorias de
la diáspora.
Experiencias encarnadas
de la dispersión femenina.
2018 . 2019


MICROHISTORIAS – MILITANCIAS DESDE LA ALTERIDAD

Con la participación de Brigitte Vasallo, Paqui Perona, Rosa Sánchez i Bombo N’dir
Jueves 8 de noviembre, 19 h. Virreina LAB. Entrada gratuita. Aforo limitadoDurant segles, els cercles de poder consideraven i designaven les classes treballadores, els pobles colonitzats, els criminals, els pobres, els habitants d’infrahabitatges o els bojos com a objectes passius —“feminitzats”— de coneixement. Sotmesos a una mirada estructuradora, forçats a emetre signes, però apartats del control del significat, aquests grups eren representats i mostrats intencionadament com a incapaços de parlar, actuar o organitzar-se per si mateixos: són els desposseïts. Amb el pas del temps, s’ha anat generant una espiral de desposseïts-representació com a estratègia social carregada de retòrica —abanderada per les institucions— com a exercici de control de l’“alteritat”.

Davant el menyspreu de presentacions i representacions errants i hostils, sorgeixen espais de dissidència i discrepància: identitats de resistència que militen amb l’objectiu de qüestionar l’ordre que les nega. Les militàncies des de l’alteritat de vegades són silencioses i invisibles; per això, quan es fan visibles poden resultar agressives i malsonants. Acostumen, però, a construir-se entre mediacions de la paraula, la imatge, la veu, el cos.***

BRIGITTE VASALLO (Barcelona, 1973). Escriptora a batzegades, periodista a estones, mediadora intercultural, activista de les relacions sexoafectives alternatives i feminista. Autora de la novel·la PornoBurka, (Ediciones Cautivas, 2013) i Pensamiento monógamo, terror poliamoroso (La Oveja Roja, 2018).

PAQUI PERONA (Barcelona, 1979). Presidenta de l’associació de dones feministes Veus Gitanes / Romane Glasura. Compromesa amb els diversos moviments d’activismes en les lluites per la igualtat del poble gitano i els moviments feministes.

ROSA SÁNCHEZ (San José de Costa Rica, 1976). Feminista llatinoamericana i activista pels drets humans de les persones immigrants. Una de les fundadores d’Espai de l’Immigrant, promotora de la lluita i l’organització del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, forma part de la Col·lectiva Cereza Chiapa, Mèxic, i recentment impulsa la Col·lectiva Mar (Dona, Art i Rebel·lia) per a dones immigrants en situació de precarietat laboral.

BOMBO N’DIR (Dakar, 1961). Va treballar com a professora al Senegal. Era formadora de cooperatives, donava classes de pintura, ganxet i treballs manuals, però, sobretot, ensenyava les dones a tenir autonomia a la feina. Quan va arribar a Espanya, va aconseguir treball cuidant una persona amb Alzheimer. Després d’alguns anys i d’haver creat una xarxa de dones, treballa com a dinamitzadora cultural i continua amb la seva tasca de formadora. Sempre s’ha centrat en la igualtat de gènere i des de fa molts anys també és activista de drets humans.